Fly Drive Italie, Puglia en Sicilie 21 dagen

Fly Drive Italië, Combinatiereis Puglia en Sicilië
21 dagen


Deze Fly Drive vakantie op maat naar Puglia en Sicilië is dé kans om twee deze twee prachtige regio's van Italië, ieder met een geheel eigen karakter, in uw eigen tempo te verkennen. Een rijkdom aan architectonische bezienswaardigheden en prachtige landschappen, zowel aan de kust als in het binnenland zijn uw deel gedurende deze geweldige reis. 

Typische bezienswaardigheden in Apulië zijn de trulli, de laaggelegen witgekalkte huizen met grijze kegelvormige daken, vlakke velden met graan, olijven en wijnranken en hier en daar perfecte voorbeelden van middeleeuwse kastelen of prachtige Byzantijns geïnspireerde Normandische kerken en kathedralen. Aan de smeedijzeren balkons van de witgekalkte huizen in de dorpen liggen rode pepers te drogen, terwijl op de velden brem en munt in het wild groeien. U zult versteld staan van de contrasterende kleuren van azuurblauw en wit, versterkt door het groen van olijven en wijnranken in het gastvrije Puglia. 

Sicilië is in één woord uniek en betoverend met weer een heel eigen karakter. Een tapijt van mediterrane geschiedenis; Sicilië is niet alleen fascinerend vanwege de verbazingwekkende mix van culturen waaronder Grieks, Arabisch, Byzantijns en Normandisch en de architectonische schatten die deze invloeden weerspiegelen, maar ook voor het adembenemende landschap van kust, dorre bergen en vruchtbare boomgaarden van amandelen, sinaasappelen, citroenen en olijven. 

De Sicilianen zijn trots en onafhankelijk, gereserveerd maar oprecht en behulpzaam. Tradities gedijen hier in die mate dat ze onherkenbaar zijn in vergelijking met andere delen van Italië. De steden en dorpen zijn contrastrijk met ansichtkaarttaferelen van middeleeuwse labyrintische steegjes versierd met smeedijzeren balkons en manden met bloemen of strenge vervallenheid, onderbroken door grootse barokke of sobere Normandische kathedralen en kerken. Daarnaast zijn er natuurlijk enkele van de belangrijkste sites van de oude Griekse wereld, zoals de tempels in Agrigento, het theater in Taormina en talrijke overblijfselen in Siracusa, naar verluidt één van de mooiste steden uit de Griekse wereld. 

Hoog boven het eiland doemt de Etna op, één van de grootste vulkanen ter wereld; een ontzagwekkend gezicht. Voor de noordkust van Sicilië liggen de prachtige Eolische eilanden met natuurlijke landschappen en een verrassend licht, een slaperige levenswijze en romantisch isolement.

Deze Fly Drive vakantie is aantrekkelijk voor wie op zoek is naar typische rust en ontspanning met overal  indrukwekkende culturele activiteiten bij de hand, en voor wie avontuurlijker wil zijn en alles van deze betoverende regio's in Italië op zijn gemak wenst te ervaren ervaren.

21-daagse reis inclusief:
  • Vluchten Amsterdam - Bari en Catania - Amsterdam
  • Luchthavenbelasting
  • 8 overnachting in de regio's Puglia en Matera in charmante en zeer goed gewaardeerde accommodaties in een tweepersoonskamer
  • 13 overnachting op Sicilië in charmante en zeer goed gewaardeerde accommodaties in een tweepersoonskamer
  • 20 etmalen All-Inn autohuur, in de categorie YB Fiat Panda of Renault Twingo of soortgelijk
Autohuur is inclusief:
- 24/7 Nederlandstalig noodnummer ()
- Ongelimiteerd aantal kilometers
- Extra WA-verzekering tijdens de reis
- Verzekering voor schade aan- en diefstal van de huurauto
- Dekking glas – banden – bodem – dakschades
- Terugbetaling eigen risico (0 eigen risico)

Dagprogramma
Dit programma is een voorbeeld met suggesties van mooie plaatsen en interessante bezienswaardigheden die u tijdens uw Fly Drive kunt bezoeken. U kunt uw route en de te bezoeken bezienswaardigheden uiteraard geheel naar eigen wens indelen.

Dag 1: Bari - Matera, ca. 65 km
Na aankomst op de luchthaven van Bari neemt u de huurauto in ontvangst en begint uw fantastische reis door het zuiden van Italië. U overnacht de eerste 2 nachten in Matera in de provincie Basilicata.

Dag 2: Matera
Matera werd in 1993 door UNESCO uitgeroepen tot werelderfgoed. UNESCO beschreef het als het "meest opmerkelijke, intacte voorbeeld van een troglodietennederzetting in het Middellandse Zeegebied". In de Sassi, die dateren uit het Paleolithicum, is het net alsof u door een prehistorisch themapark wandelt.
Deze 8000 jaar ononderbroken bewoonde grotwoningen, van oudsher door pure armoede gecreëerd, werden tot vlak na de Tweede Wereld oorlog door de Italianen zelf nog als toonbeeld van ellende in het arme Zuid-Italië aangeduid. Er was geen stromend water, geen afvoer en natuurlijk geen elektriciteit.
Vandaag heeft u de tijd meer te zien van deze stad van de Sassi - letterlijk "de stenen", waarmee de grotwoningen worden aangeduid - waarin tegenwoordig winkels, cafés, restaurants en hotels zijn gevestigd. 

Dag 3: Matera - Lecce, ca. 225 km
U verlaat Basilicata en rijdt richting Puglia. Uw eindbestemming voor vandaag is Lecce, gelegen in de streek Salento, het uiterste zuiden van de laars. U overnacht 3 nachten in deze charmante museumstad met een prachtig historisch centrum.

Dag 4: Lecce, ca. 50 km
Het heeft veel Italië-reizigers verbaasd dat het Salentijnse schiereiland, zoals de hak van de laars heet, zulke prachtige steden rijk is. Zoals Lecce, bijgenaamd het Florence van de barok. In Lecce aanschouwt u facades van de Santa Croce. Overal in de stad vindt u balkonnetjes of zuilen gegarneerd met beelden en tierelantijnen.

Dag 5: Otranto, ca. 50km
Otranto, ook wel de poort naar het oosten, ligt in het zuiden van de streek Salento, welke gekenmerkt wordt door een schitterend landschap met prachtige stranden, idyllische baaitjes, historische burchten en natuurparken. Otranto is niet zo heel groot, met een ommuurd historisch centrum met nauwe, sfeervolle straatjes. Een bezoek aan de prachtige kathedraal Santa Maria Annunziata is zeker een bezoekje waard.

Dag 6: Lecce - Alberobello, ca. 160 km
Op naar het noorden van Puglia, het vizier wordt gericht op Alberobello, de stad van de Trulli: de witte kegelvormige huisjes waar Puglia bekend om staat. De komende 3 nachten overnacht u zelf in zo'n Trullo, een unieke ervaring!

Dag 7: Alberobello
Vandaag blijft u in Alberobello. Het meest toeristische deel van Alberobello is Rione Monti, een wijk op een helling met uitzicht op het moderne centrum van de stad. Het bestaat uit verschillende smalle straatjes naar boven hellend, met kronkelende straatjes langs de heuvel. Het is hier schilderachtig zowel van veraf en dichtbij. Maak tevens een wandeling door de zeer sfeervolle Trulli wijk in Alberobello.

Dag 8: Ostuni, ca. 32 km
Vandaag kunt u Ostuni bezoeken. Ostuni is één van de mooiste steden in Zuid-Italie bekend om het verblindende effect van de witgekalkte huizen. De stad Ostuni is een reeks van trappen, kleine weggetjes en steegjes. Typische middeleeuwse overblijfselen vindt u in elke hoek van de stad, in het portaal van een paleis, in de muren van een klooster of de voorzijde van een kerk. De helderheid van de witgekalkte huizen, afgezet tegen roze getinte bruin van het belangrijkste monument, maakt de stad opvallend. De bijnaam van Ostuni is dan ook niet voor niets Citta bianca.

Dag 9: Bari - Catania - Siracusa
Vandaag rijdt u terug naar de luchthaven van Bari voor de binnenlandse vlucht naar Sicilië. Na aankomst op Catania, neemt u uw huurauto in ontvangst en kan uw ontdekkingstocht op Sicilië gaan beginnen. 
U rijdt naar Siracusa voor uw eerste verblijf op dit bijzondere eiland. 

Dag 10: Siracusa
Vandaag heeft u de gelegenheid Siracusa goed te gaan verkennen. In Siracusa kunt u onder andere de volgende bezienswaardigheden bezoeken: de Dom, de oude Dorische tempel (verbouwd tot Christelijke kerk), de historische zone met het Griekse en Romeinse Amphitheater en het Oor van Dionysus. Op het schiereiland kunt u o.a. de Artemis bronnen en Aretusa bezichtigen. Aretusa werd oorspronkelijk in 743 v. Chr. door de Grieken gesticht op het schiereiland Ortigia. Het was een groot Grieks, cultureel centrum, waar Pindarus en Aeschylus leefden en Archimedes werd geboren. Met de Romeinse verovering begon het verval, dat tot in de Middeleeuwen voortduurde.

Vanuit Siracusa kunt u ook Noto bezoeken, een harmonisch gebouwde, barokke stad. Noto geldt als een van de belangrijkste baroksteden van Italie en staat samen met de andere plaatsen van het Val di Noto op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Dag 11: Siracusa - Agrigento (ca. 210km)
Vanuit Siracusa gaat u op weg naar de volgende locatie, Agrigento. U kunt via Piazza Armerina naar Agrigento rijden en hier een tussenstop maken. In Piazza Armerina kunt u de vloermozaieken van de beroemde Villa Romana del Casale bewonderen. Hier kunt u enkele van de grootste en best bewaarde mozaiken van Europa bezichtigen. De villa is waarschijnlijk door de Romeinse keizer Maximilianus Hercules gebouwd tussen de 3e en 4e eeuw. Bijna alle mozaieken geven jachtscenes weer. Vervolgens rijdt u verder naar Agrigento, waar u zult overnachten.

Dag 12: Agrigento
Agrigento is een van grootste archeologische plaatsen op Sicilië, waar maar liefst vier tempels te bewonderen zijn die nog geheel of gedeeltelijk behouden zijn. Ook de stad Agrigento zelf is echter een bezoek waard. Het centrum van Agrigento is compact maar kent verschillende, interessante bezienswaardigheden, zoals een schitterend theater, een prachtige kathedraal en een sfeervol Middeleeuws ogend centrum.

Dag 13: Agrigento - Selilunte (ca. 130km)
Vandaag heeft u nog de gelegenheid Agrigento en omgeving verder te verkennen. Zeer de moeite waard is een bezoek aan de vallei van de tempels, met o.a. de Tempel van Juno en de Tempel van Concordia. Deze tempels hebben belangrijke aspecten vanuit de Griekse beschaving en met de oranje kleur van de stenen zijn ze een lust voor het oog. Vanuit Agrigento rijdt u langs de prachtige kustweg naar Selinunte.

In de klassieke oudheid was Selinunte een belangrijke stad, waarvan resten zijn te bezichtigen op het opgravingsterrein vlakbij Marinella. Selinunte is genoemd naar de wilde selderij, die in deze omgeving veel voorkwam en ook op de munten werd afgebeeld. In Selinunte kunt u een bezoek brengen aan de Dorische tempels, stammend uit de 7de tot de 5de eeuw v. Chr. Een aantal metopen (de sierlijke elementen van de tempels) zijn van grote waarde. Deze bevinden zich in het Archeologische Museum in Palermo. Vooral Tempel E maakt veel indruk. Deze tempel is in de 20e eeuw deels gerestaureerd en is mogelijk gewijd aan godin Hera.

Dag 14: Agrigento - Palermo (ca. 130km)
Vanuit Agrigento rijdt u noordelijk naar de bekende en levendige hoofdstad van het eiland, Palermo. Voordat u naar Palermo rijdt kunt u nog een bezoekje brengen aan het mooie vestingstadje Erice of aan de opgravingen bij Segesta (ca. 30km van Trapani). Vanuit Erice kunt u verder rijden naar Palermo, waar u 3 nachten zult gaan verblijven.

Dag 15: Palermo
Vandaag heeft u uitgebreid de gelegenheid Palermo te verkennen. Mocht u nog tijd over hebben dan is ook de badplaats Mondello, iets ten noorden van Palermo, een gezellig plaatsje om te bezoeken. U vindt er veel visrestaurantjes en pizzerias. U komt langs het ca. 600m hoge voorgebergte Monte Pellegrino met veel grotten en holen, waarvan bekend is dat deze al in de steentijd bewoond werden.

Palermo is de grootste stad van het Italiaanse eiland Sicilie en de hoofdstad van de regio. Als u goed rondkijkt, vindt u zeker een paar plekjes waar u van de heerlijke, authentieke Siciliaanse sfeer kan proeven zonder overdonderd te worden door de drukte. De Cattedrale della Santa Vergine Maria Assunta is een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Palermo en zeker een aanrader. Het historische centrum getuigt van een rijk en nobel verleden, met prachtige monumenten, verschillende kleuren van marmer in de gebouwen, koepels in Arabische stijl, zijn levendige IL CAPO en Vucciria straatmarkten. Zeker een bezoek waard is het Palazzo dei Normanni met de Palatijn Kapel met oude mozaieken, de kathedraal, de kerk van San Giovanni degli Eremiti.

Dag 16: Palermo en omgeving
Vanuit Palermo kunt u diverse bezienswaardigheden in de omgeving bezoeken zoals Erice, Segesta en Monreale. 

Erice
Erice is een charmante, middele+euwse vestingstad met een rijke historie. De stad ligt op een heuveltop vlakbij Trapani en is van daaruit per kabelbaan bereikbaar. In de hoofdstraat van Erice, de Corso Vittoria Emanuele, is een van de allerbeste banketbakkerijen van Sicilië te vinden, waar u kunt proeven van heerlijke pattiserie. De bakkerij is vooral befaamd om de smakelijke amandelkoekjes en marsepeingebakjes en creaties.

Segesta
Op de weg van Palermo richting Trapani ligt op ca. 30km van Trapani het plaatsje Segesta. Bij Segesta zijn mooie opgravingen te vinden uit het oude Segesta. In de tijd van de Griekse oudheid behoorde Segesta net als Erice tot een van de belangrijkste steden. Waarschijnlijk is Segesta gesticht door de Elimi. De Dorische tempel werd waarschijnlijk ook niet door de Grieken zelf, maar door de inheemse Elimiers gebouwd.

Monreale
Hoewel het dorpje Monreale op zichzelf weinig voorstelt is het een plaats die u absoluut niet mag overslaan. De kerk van Monreale is de mooiste kerk van Sicilie en misschien wel een van de mooiste kerken van Italie. In Monreale kunt u de Kathedraal van Monreale (alle van Arabisch Normandische bouw en rijk aan mozaieken) en de kloostergang van het voormalige Benedictijnerklooster gaan bewonderen.

Dag 17: Palermo - Cefalu - Messina(ca. 25km)
Vandaag vertrekt u vroeg vanuit Palermo voor de reis naar Taormina. 

Een prachtige route langs de kust via Cefalu en Messina. Geniet onderweg van het weidse uitzicht over de akkers, de kustlijn met lange grindstranden en de talloze plantages vol citrus- en olijvenbomen. Onderweg komt u langs verschillende leuke dorpjes, zoals Tindari, waar u het santuarium van de Zwarte Madonna kunt bezoeken. Een stop in havenplaats Messina is ook de moeite waard. De stad staat bekend om zijn vele fascinerende mythen en legenden. U kunt hier genieten van een heerlijke lunch en als u rond klokslag 12:00u in Messina bent ook nog eens kunt luisteren naar het betoverende klokkenspel van de Dom. Het eindpunt van de route is Taormina, waar u de komende 4 nachten zult gaan verblijven.

Dag 18: Taormina
Taormina is een sfeervol en levendig stadje met een eigen karakter: smalle steegjes, gezellige terrasjes, heerlijke restaurantjes, mooie winkels, historische gebouwen en prachtige uitzichten op zee en op de Etna. Taormina ligt op een steile rots aan zee. Het stadje zelf is het beste te bezoeken via de kabelbaan of een pendelbus naar het centrum. In de zomermaanden is Taormina niet alleen zeer geliefd bij toeristen, maar ook bij de Italianen zelf. Het is er dan ook een gezellige bedrijvigheid. Taormina is een van de oudste Griekse kolonies op Sicilië en vormde een belangrijke stad. Dat is ook goed te zien aan de oude Griekse en Romeinse resten in het theater. Het Teatro Grecco is een van de best bewaarde bouwwerken uit de oudheid. Vanaf de halfronde tribune kijkt u uit op het lager gelegen toneel met als decor op de achtergrond de indrukwekkende Etna.

De meeste mensen komen via de Porta Messina de stad binnen. Het plein wat toegang geeft tot deze poort/ingang wordt voornamelijk gebruikt als busstation en taxiplaats. Eenmaal door de poort verlaat u de drukte van het plein en komt u in het autovrije deel van de stad met veel winkels en gezellige restaurantjes, barretjes en terrasjes. De Corso Umberto is de lange winkelstraat die het centrum doorkruist en erg populair is bij de jetset. Ook een bezoek waard zijn de Duomo van Taormina, een 13e eeuwse kerk gewijd aan de Sint Nicolaas van Bari, en de Chiesa San Guiseppe, een schitterende barokke kerk. De binnenzijde van de kerk is gedecoreerd met prachtige motieven. In het centrum van Taormina bevindt zich ook nog de Palazzo Corvaja, een historisch Siciliaans kasteel uit de 10e eeuw. Het oudste deel van het kasteel is de toren. De andere delen zijn later in de 13e en 14e eeuw aangebouwd. Het kasteel doet nu dienst als toeristisch bureau en museum.

Dag 19:
Uiteraard mag tijdens uw verblijf op Sicilie een bezoek aan de indrukwekkende Etna zeker niet worden overgeslagen.

Etna (vanuit Taormina ca. 60km)
Een van de meest bekende bezienswaardigheden van Sicilie,die u zeker niet mag overslaan is de Etna. Deze actieve vulkaan, in de volksmond ook wel Mongibello genoemd, doemt vanuit de verte al indrukwekkend op. De makkelijkste manier om het natuurpark Etna te bereiken is via de oostelijke kant van de berg, tot Rifugio Sapienza op 1900 meter boven de zeespiegel. Hier kunt u de recente lava uitbarstingen zien die het gebied deels verwoest heeft. Als de weersomstandigheden het toelaten, is er ter de mogelijkheid om tot 1800 meter hoogte te gaan met een kabelbaan (tegen betaling).

Dag 20: Taormina en omgeving
De laatste dag van uw rondreis kunt u heerlijk relaxen aan het strand en terugkijken op de prachtige ervaringen die u opgedaan heeft gedurende uw mooie rondreis. 

Dag 21: Taormina - Catania
U rijdt terug naar de luchthaven van Catania voor de terugvlucht naar huis.